ARRÒS

L’arròs és una planta herbàcia i semiaquàtica del gènere Oryza, de la família de les poàcies. El seu gra és un dels principals aliments de la humanitat, inclòs a la dieta del 70% de la població mundial. L’arròs propiament dit té el nom científic d’Oryza sativa mentre l’arròs africà es diu Oryza glaberrima.

10170921_274714462705352_2009611002_n

Es tracta d’un cereal considerat com aliment bàsic en moltes cultures culinàries (en especial la cuina asiàtica), així com en algunes parts d’Amèrica Llatina. El seu gra correspon al segon cereal més produït del món, després del blat de moro. A causa del fet que el blat de moro és produït per molts altres fins que el del consum humà, es pot dir que l’arròs és el cereal més important per l’alimentació humana, i que contribueix de forma molt eficaç a l’aport calòric de la dieta. L’arròs és responsable de l’aport calòric d’una cinquena part de les calories consumides al món pels éssers humans.

Es dediquen moltes hectàrees de cultiu per l’arròs al món. Se sap que el 95% del cultiu d’aquest cereal s’estén entre els paral·lels 53º de latitud nord fins a 35º sud. L’origen del cultiu és disputat entre els investigadors, es discuteix l’origen entre la Xina i l’Índia.