CARXOFES

–> Recorda que cada diumenge trobaràs aquest producte i molts més de 09:00 a 14:00 hores al nostre Mercat. Al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya

Les escarxofes són una de les hortalisses més apreciades a la cuina mediterrània. Hi ha tota una varietat de plats a base de carxofa, plats que tradicionalment es preparaven durant l’hivern. La Carxofa de Benicarló és una carxofa amb Denominació d’Origen Protegida que es cultiva a la comarca del Baix Maestrat. Cada mes de gener a Benicarló se celebra la Festa de la Carxofa, amb diversos esdeveniments populars i gastronòmics. Hi ha fins i tot un monument a la carxofa al centre urbà de Benicarló.

A Amposta, lloc on també es cultiven carxofes excel·lents, tenen lloc cada mes de febrer les Jornades Gastronòmiques de la Carxofa.

Les carxofes es poden menjar crues o cuites depenet del gust i de la zona. Poden ser el plat central o es poden servir com a acompanyament. A la brasa o al forn són les maneres més senzilles de preparar aquesta hortalissa, car conserven tot el gust. Igualment són molt bones simplement bullides o al vapor amb un raig d’oli d’oliva, allioli o salsa vinagreta segons els gustos.

De formes més elaborades es preparen fregides –arrebossades o no–, per acompanyar altres plats, carns o peixos. Són molt apreciades també com a ingredient d’arrossos i estofats, en truita, o en quiche. Les carxofes farcides poden constituir un plat per sí soles. Es poden farcir amb una varietat d’ingredients, com carn picada, bacallà, botifarra, marisc, pernil, ous durs o xanfaina, per exemple, en preparacions fredes o bé calentes.

Com que és una hortalissa de caràcter estacional, gran part de la producció passa a ser enllaunada. Els cors de carxofa enllaunats s’empren sovint com a ingredient d’amanides. Normalment les carxofes enllaunades es mengen fredes.

 — a Mercat del Maresme