CAVA

cava
(producte que trobaràs cada diumenge de 09:00 a 14:00 hores)El cava és un vi escumós elaborat pel mètode tradicional a la Regió del Cava a Catalunya, fonamentalment a la comarca del Penedès (províncies de Barcelona i Tarragona). Allà Sant Sadurní d’Anoia és el centre de producció més important i seu del consell regulador. També s’elabora cava amb denominació d’origen en altres punts d’Espanya. El Consell Regulador del Cava determina com a Regió del Cava a la formada per un total de 159 municipis de les províncies de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Alaba, Saragossa, Navarra, Badajoz i València, que en conjunt configuren la zona de producció delimitada del Cava i, per tant, són els únics amb plena capacitat legal per produir aquest tipus de vi escumós i comercialitzar sota aquest nom.

HISTÒRIA

Segons consta en el llibre d’aiguardent al cava de Josep Colomé Ferrer editat, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el Consell Regulador del Cava, per El 3 de vuit: el que avui s’anomena «cava» es va començar a produir a partir de les investigacions de Lluis Just Villanueva a l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre que va defensar el mètode xampanys (méthode champenoise). Els primers productors van ser Francesc Gil i Domènec Sobirà, de Reus, que el 1868 el van presentar a l’Exposició Universal de París. Inicialment es produïa amb les mateixes varietats franceses que utilitza el Champagne.

El 1887 va arribar la plaga de la fil·loxera al Penedès, arruïnant els cultius de raïm. Això va comportar una renovació de les varietats utilitzades, amb la introducció de ceps blancs de qualitat autòctones, en substitució de varietats negres. Aquesta substitució va facilitar el desenvolupament del cava ja que va adquirir personalitat pròpia.

El 1972, davant el conflicte amb França per la denominació protegida xampany, es va constituir el Consell Regulador dels Vins Escumosos, que va aprovar la denominació de «cava» per nomenar el escumós català, tancant la disputa i recolzant i valorant el nom comú utilitzat en la zona per aquest vi, anomenat «vi de cava».

— a Mercat De La Flor I Planta Ornamental De Catalunya.