CEREALS

Els cereals (de la deessa romana del gra; Ceres) són plantes que s’aprofiten pel gra, que botànicament s’anomena cariopsi, la qual té l’endosperma amb midó que es pot transformar en farina que es presta a diverses preparacions alimentàries (pa, pasta, coca, etc.) i són la matèria primera per a la fabricació de begudes alcohòliques (cervesa, whisky, sake) també del germen dels cereals a més del seu ús dietètic i en alimentació animal, se’n treu oli, especialment del blat de moro.

cereales1

En sentit estricte només són cereals algunes gramínies però també s’acostuma a considerar com a cereals els grans d’algunes altres famílies conreades per a consum humà o animal. Seguint aquesta interpretació estricta cal considerar només sis cereals: el blat, el blat de moro, l’arròs, l’ordi, la civada i el sègol; en un sentit més ampli, es tendeix a considerar com a cereals el mill i la melca i fins i tot el fajol.

Actualment els cereals forneixen la major part (45%) de les calories alimentàries de la humanitat.

En termes botànics els cereals pertanyen a la família poàcia (o gramínies). Alguns grans d’altres famílies botàniques s’assimilen de vegades amb els cereals: el gra de fajol (poligonàcia), la quinoa (quenopodiàcia) i el sèsam (pedaliàcia)