ESTÈVIA

La Stevia rebaudiana és un arbust arriba als 90 cm d’altura i es caracteritza per tenir les fulles de color verd brillant, simples, pubescents, eŀlíptiques, dentades i alternes, les quals mesuren entre 3 i 5 cm de llarg per 1,5 a 2 cm d’amplada. Les tiges són herbàcies, epigees, pubescents i rectes; tendeixen a ramificar-se després del primer cicle vegetatiu i tenen tendència a inclinar-se. Les arrels filiformes són essencialment superficials i tenen suficient força vital per facilitar el rebrot de la planta. Una secció engruixida de l’arrel s’enfonsa a més profunditat. Són fibroses i perennes, i és l’única part de la planta on no hi ha esteviòsids.

10001310_267107513466047_812503060_n

És una planta dioica que presenta inflorescència racemosa amb flors petites, tubulars i de color blanc, sense fragància perceptible. S’agrupen en panícules corimboides formades per petits capítols axil·lars que van creixent a poc a poc. Les seves flors les poŀlinitzen les abelles. El periant està constituït per un calze dialisèpal i per una coroŀla dialipètala. En les nostres latituds no és habitual que doni fruits fèrtils. Els fruits són aquenis dotats d’un viŀlà que el vent transporta amb facilitat. La Stevia rebaudiana pertany a una espècie aŀlògama (de fecundació creuada), una propietat molt important des de punt de vista comercial, ja que en la zona d’origen existeixen altres 150 espècies de Stevia que la poden fecundar.

La Stevia rebaudiana és una planta que regula el sucre de la sang, redueix la pressió arterial i regula l’aparell digestiu en general. També actua favorablement en moltes persones amb ansietat, redueix greix i és diürètica. En infusió, l’estèvia també s’aplica en gàrgares bucals. S’ha observat un efecte similar a altres antisèptics químics com la clorhexidina, que actua com a preventiu de les càries bucals. Destaquen els efectes que té per a la qualitat de vida dels diabètics, els quals es poden beneficiar de les propietats reguladores dels nivells de sucre a la sang que aporta la ingestió de fulles tendres de la Stevia.

Els estudis mèdics constaten que el principi actiu de la planta indueix a les cèŀlules beta del pàncrees a produir per elles mateixes quantitats importants d’insulina, el qual contribueix a reduir la glucosa en sang que és la causa de la diabetis mellitus.

Intensament edulcorant (l’esteoviòsid és entre 200 i 300 vegades més dolç que la sacarosa). Laxant osmòtic d’acció suau. Lleugerament hipoglucemiant i hipertensor, antibacterià. Indicat per al restrenyiment. Succedani del sucre pels diabètics.