Història del Pa

DSC_0165 face

La història del pa en l’alimentació corre paral·lela a la història de l’ús de cereals per part de l’home. El pa és un producte directe del processat manual dels cereals (processament que amb posterioritat es va transformar en mecànic), i és molt possible que fos la primera aplicació alimentosa d’aquests. Potser fos el pa, juntament amb la cervesa, l’oli i el vi, un dels primers aliments processats en la història de la humanitat.

Els cereals, per si sols, no poden ser digerits per l’aparell digestiu humà. És per aquesta raó que els cereals són artificialment processats (mòlts, remullats, etc.) i només a partir d’aquest moment van començar a convertir-se en aliments bàsics per a l’home, aportant hidrats de carboni, que es complementarien amb les proteïnes procedents de les carns (caça). Així doncs, el pa primigeni (elaborat amb espècies antigues d’ordi) podria haver estat un dels primers aliments elaborats de la història de l’alimentació. Alguns autors afirmen que l’home va començar a cuinar els cereals abans que a elaborar el pa.

Al llarg de la història de les cultures, el pa s’ha anat elaborant amb el cereal disponible en la zona o amb la variant modificada més resistent. Així, per exemple, el blat i el cereal s’ha emprat a Europa i part d’Àfrica; el blat de moro és freqüent a Amèrica; l’arròs, a Àsia. Un fet social relatiu al pa és que històricament s’ha establert una distinció social en funció del color de la molla de pa que s’hagi menjat. Per exemple, els pans de sègol (de molla més fosca) han correspost a les classes menys afavorides, mentre que els de farina de blat (de molla blanca) a classes més elitistes. El pa és entès com un sinònim d’aliment i és un ingredient que forma part de diversos rituals religiosos i socials en gran part del món, i és a més en l’actualitat un element econòmic que influïx en índexs econòmics com l’IPC (Índex de Preus de Consum), emprat per a determinar l’evolució del cost de vida a les nacions.

info: http://ca.wikipedia.org/wiki/Hist%C3%B2ria_del_pa