La Castanya

La castanya és un dels productes per excel·lència de la tardor. El castanyer va ser portat pels romans de la zona del Càucas i de la Mediterrània oriental. Malgrat tenir una cultura molt antiga, no va ser fins al segle XVIII que es popularitzà a Catalunya.

la castanya

De distribució molt localitzada, el castanyer s’implantà bàsicament a la zona nord-est de Catalunya (Guilleries-Montseny, Corredor-Montnegre, Empordà i Garrotxa), així com a la Conca de Barberà, sobretot a la serra de Prades, on les condicions climatològiques i edafològiques li eren més favorables.

La castanya és un fruit d’un alt valor energètic, ric en vitamines i baix en greixos. Si bé el seu ús gastronòmic es limitava a menjar-les bullides o torrades en època de Tots Sants, posteriorment, la castanya ha esdevingut en comarques com la Garrotxa un producte singular de la gastronomia pròpia, i se n’han ampliat els usos culinaris que actualment poden ser molt variats: guisades acompanyant les carns, cremes, purès i postres.

info: http://www.gastroteca.cat/