LAVANDA

–> RECORDA que t’esperem tots els diumenges de 09:00 a 14:00 hores.

L’espígol, espígol ver, espic, espígol d’estiu, espigola, barballó o lavanda (Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis, Lavandula spica) és un arbust de la família de les lamiàcies o labiades reconeguda com a planta medicinal. També se l’anomena Lavandula angustifolia que ve de lavo que significa purificar. Popularment és coneguda com a espígol o lavanda. Aquesta família de labiades, situada a la subclasse Asteridae, és important, ja que comprèn unes 3.000 espècies agrupades en 200 gèneres. És una planta perenne olorosa amb fulles lanceolades i inflorescència amb diverses flors blavoses agrupades formant una mena d’espiga laxa. Les tiges són de secció quadrada. Floreix a principi d’estiu i el fruit és un aqueni.

L’espígol és una herba mediterrània que floreix a l’estiu, a partir del mes de juny. El seu origen és de l’oest de la conca mediterrània i habita terrenys calcaris, secs, pobres i solejats per poder florir intensament de les muntanyes del Principat català i de la meitat septentrional del País Valencià. També és cultivat a Europa (Croàcia, Itàlia, França i Portugal) i Amèrica per la seva essència

USOS

Medicinal (d’aquí ve el sinònim officinalis, referit a les «oficines» de farmàcia). Tradicionalment s’usa una infusió de flors com a tranquil·litzant o inductor a la son.

Perfumeria: s’obté l’oli essencial d’espígol i diversos perfums i colònies. També utilitzat per perfumar la roba fent una pinya amb les fulles agrupades.

La mel monofloral d’espígol que és així considerada, si la proporció del seu pol·len dins la mostra de mel que s’analitza és suficient, és molt apreciada i forma part de la mel de La Alcarria
Repel·lent de mosquits, en canvi atrau les papallones.

La lavandula spica és un arbust que s’ha de sembrar a la primavera, més exactament a finals de maig. L’abonament ha de ser discret i limitat a un sol subministrament a la tardor. S’ha de podar enèrgicament després de la floració de juny i juliol. S’han de regar escassament, aconsellable una vegada per setmana a l’estiu i cada 15 dies a l’hivern.

— a Mercat del Maresme