MONIATO

El moniato, boniato, batata o patata de Màlaga (Ipomoea batatas) és una planta de la família de les convolvulaceae, conreada per la seva arrel tuberosa comestible. Originària de Llatinoamèrica, on fa part des de l’època precolombina de la dieta local, va arribar a Europa al segle XVI i s’ha difós àmpliament per tot el món.

Aquesta planta es va originar a la selva del Perú, a Centreamèrica i a Mèxic. Els conqueridors espanyols la van conèixer al Carib abans que la patata (pròpia de climes més freds i muntanyencs). El nom de batata indígena va originar després el de la patata per similitud de la part comestible.

10690119_347127938797337_2251014515924977503_n

Aquesta arrel tuberosa forma part de la cuina típica de tots els països que el conreen.

A Catalunya és consumeix típicament a la Castanyada, acompanyant els panellets o com un dels ingredients d’aquests.

Al País Valencià es fa servir per als pastissets de moniato típics de Nadal; i en alguns pobles de la Ribera, a més de l’arnadí de carabassa, se’n fa també un de moniato, i se’ls dóna el nom, respectivament, de carabassa santa i moniato sant, per raó d’ésser els dolços rituals de la Setmana Major.

El moniato és molt popular a tota Amèrica del Sud, el Carib, Estats Units, Canadà, la Xina, i les illes del Pacífic.

info: http://ca.wikipedia.org/wiki/Moniato