PA AMB TOMÀQUET I EMBOTIT

–>Troba els millors productes de la comarca cada diumenge de 09:00 a 14:00 hores
1981847_493698484140281_5370444238168071953_n
El pa amb tomàquet/tomata, pa amb oli o pa sucat amb tomata (Gironès) és una típica recepta de la cuina catalana i balear, similar a la bruschetta italiana. Ha estat considerat el plat insígnia de la cuina catalana. Consisteix en una llesca de pa sucat amb mig tomàquet madur i amanit amb oli d’oliva i sal.

Tradicionalment, menjat amb una arengada a sobre, era un àpat de pagès. Es pot acompanyar amb botifarres, fuet, pernil, formatges, anxoves o un altre peix adobat, o verdures rostides a la graella com l’escalivada. La base original solien ser les llesques de pa de pagès, però actualment s’utilitza també pa de barra.

L’origen del pa amb tomàquet és el pa amb oli, que existeix a tota la mediterrània. De vegades és l’oli el que es tira sobre la llesca de pa, torrada o no, o bé el pa amb el qual se suca l’oli, que sempre és d’oliva. A Catalunya, el mètode era el que es fa encara amb el pa amb oli, o pamboli, a les Balears, o sigui, tirar un raig d’oli sobre la llesca de pa. A més, a la cuina catalana ja existien nombroses receptes de pa preparat d’aquesta manera; el pa amb vi i sucre, per exemple, el pa amb la nata de la llet, amb xocolata, amb codonyat, etc.

El tomàquet va entrar a Europa a partir del segle XVI però no es va afegir al pa amb oli, que ja era tradicional, fins a uns dos segles més tard. Sí que existia ja en aquesta època la variant de pa torrat, fregat amb all i amanit amb oli. La primera referència directa escrita d’aquesta recepta apareix al segle XVIII, amb el nom de panboli bo, al Modo de cuynar a la mallorquina de Jaume Martí Oliver.

eating pa amb tomaquet i embotit at Mercat De La Flor I Planta Ornamental De Catalunya.