PATATES

PATATES

Vine cada diumenge i trobaras els millos productes del maresme, com poden ser les patates. Aquí et fem cinc cèntims del seu valor nutricional:

La patata és fàcilment digerida i té un alt valor nutricional. Els tubercles de patata presenten aproximadament un 78% d’aigua i un 18% de midó. La resta està compost per quantitats variables de proteïnes, minerals i prop de 0,1% de lípids. La patata conté diverses vitamines, incloent-hi la vitamina C, riboflavina, tiamina i niacina. Entre els diferents minerals que es troben en la patata mereixen citar el calci, el potassi, el fòsfor i el magnesi per la seva importància en la nutrició humana. A causa del fet que presenta una escassa quantitat de sodi, la papa generalment se suggereix en les dietes que requereixen baixos continguts d’aquest element. Les patates consumides amb la closca són una excel·lent font de fibra. De fet, amb 3 grams de fibra per porció, la papa excedeix els percentatges de fibra que es troben en altres aliments com els grans de cereals “sencers”. Els percentatges dels diversos constituents d’un tubercle d’una papa crua (amb closca) es trien en la taula adjunta. Malgrat la noció popular, la majoria dels nutrients no es troben en la closca sinó a l’interior del tubercle. De qualsevol manera, en deixar la closca s’incrementa el consum de fibra i, per altra banda, se simplifica qualsevol preparació.

mdm 22.12.13 030

A banda del seu valor nutricional, el consum de la papa constitueix un delit per a milions de persones al voltant de tot el món. És la protagonista de diversos plats de la cuina regional de molts països. Aquests tubercles es guisen, es rosteixen, se salten, es fregeixen. Intervenen en purés, cremes, sopes, suflés, croquetes, truites i masses. A més, a partir de la fermentació dels tubercles s’obtenen diverses begudes alcohòliques com, una varietat de vodka, l’aquavit escandinau, el brennivín islandès, el shochu japonès.