PINYA

L’ananàs (nom d’origen tupí-guaraní), pinya tropical o pinya americana (Ananas comosus) és una planta tropical originària de Brasil, Bolívia i Paraguai o possiblement també podria ser del nord de Sud Amèrica. Alhora, es pot trobar conreada a altres països tropicals i subtropicals per a l’obtenció del seu fruit. És una planta herbàcia, perenne, de la família de les bromeliàcies que al contrari que moltes altres espècies d’aquesta família, que són epífits, creix sobre terra ferma.
10922565_389668191209978_4967237412044151580_n
Accions farmacològiques:
Actua como a substitutiu del suc gàstric quan aquest és secretat en poca quantitat (hipoclorhídria, falta de suc gàstric, gastritis crònica), accelera el pas dels aliments per l’estómac i millora la digestió. Es pot administrar inclús als lactants que pateixen trastorns digestius. El suc de pinya també calma la tos i té propietats expectorants, possiblement degudes als àcids orgànics i sucres que conté. És a més diürètic suau, i com que ajuda a eliminar aigua dels cos pot ser útil en afeccions relacionades amb la retenció de líquids com poden ser artritis, gota, cel·lulitis… També és vermífug (per eliminar els cucs intestinals, aplicació molt utilitzada a la Xina). S’usa en les dietes de pèrdua de pes com a reductor de la gana (acció anorexígena)

Ananas comosus també té propietats antiedematoses, antiinflamatòries, anticoagulants (efectes deguts a l’augment de l’activitat fibrinolítica i inhibició de la síntesi de fibrinogen de la bromelina). Aproximadament el 40% s’absorbeix per via oral (degut a la seva elevada glucosilació que evita la seva degradació a l’intestí). Fa disminuir els nivells de kininogen i bradicinina en sang. Inhibeix l’agregació plaquetària.

En esportistes serveix de prevenció per evitar tendinitis (inflamació dels tendons) o bursitis (inflamació dels sacs sinovials)

A molts països es considera aquesta fruita com un bon afrodisíac.