PLATAN

–>Vine a buscar els millors productes cada diumenge de 09:00 a 14:00h!
-T’ESPEREM!

10997327_406810046162459_3300602930496892688_n

La banana o plàtan és el fruit en forma de baia oblonga i arquejada del bananer, de polpa farinosa i pell gruixuda, mancada de llavors i comestible. Agrupa un gran nombre de plantes herbàcies del gènere Musa, tant híbrids obtinguts per horticultura a partir de les espècies silvestres Musa acuminata i Musa balbisiana, com cultivades genèticament a partir d’aquestes espècies.

És una planta originària de les zones tropicals de l’Àsia Sud-oriental d’on posteriorment va passar a ser conreada a Àfrica, Amèrica i a altres indrets del món de clima similar, com ara Oceania i Australàsia. Els bananers de les Illes Canàries són, generalment, d’una varietat nana.

Classificada originalment el 1753 per Linné com Musa paradisiaca, l’espècie tipus del gènere Musa, estudis posteriors han portat a la conclusió que la complexa taxonomia del gènere inclou nombrosos híbrids, de variada composició genètica, i s’ha desenvolupat un sistema estrictament sui generis de classificació per catalogar aquesta variació. Tanmateix, d’acord a les regles del Codi Internacional de Nomenclatura Botànica, el nom linneà és prioritari, i continua sent usat tant en la seva forma original com en la modificada Musa × paradisiaca, que indica que es tracta d’un híbrid.

En gastronomia hom les consumeix crues, fregides, al forn o en forma de farines o vi de bananes. Darrerament, l’excés de producció ha fet desenvolupar tecnologies per a transformar aquest fruit en un producte alimentari més estable: xarops, purés, sucs concentrats i begudes derivades, xips deshidrats o fregits, etc. D’altra banda, la indústria dedicada a l’aprofitament dels residus i dels fruits fets malbé també n’extreu el midó i n’obté alcohol a partir d’un procés de fermentació. A la República Dominicana s’hi elabora el mangú.

Les fulles de l’arbre s’usen com safates i amb elles es confecciona un tipus de paper usat al sud-est asiàtic. També es fan servir per a embolicar dolços tradicionals. La seva fibra ha servit per confeccionar tèxtils en aquestes zones i al Japó medieval. La closca del fruit serveix per treballar més fàcilment el cuir.