PLATAN

La banana o plàtan és el fruit en forma de baia oblonga i arquejada del bananer, de polpa farinosa i pell gruixuda, mancada de llavors i comestible. Agrupa un gran nombre de plantes herbàcies del gènere Musa, tant híbrids obtinguts per horticultura a partir de les espècies silvestres Musa acuminata i Musa balbisiana, com cultivades genèticament a partir d’aquestes espècies.

És una planta originària de les zones tropicals de l’Àsia Sud-oriental d’on posteriorment va passar a ser conreada a Àfrica, Amèrica i a altres indrets del món de clima similar, com ara Oceania i Australàsia. Els bananers de les Illes Canàries són, generalment, d’una varietat nana.

10458375_296105390566259_4831524207925546012_n

Valor nutricional en 100 g de polpa de banana:

Aigua 69,9%
Hidrats de carboni 20,2%
Cel·lulosa 8,1%
Proteïnes 1,3%
Lípids 0,4%
Àcid màlic 500 mg
Àcid cítric 150 mg
Àcid oxàlic 6 mg
Potassi 400 mg
Fòsfor 28 mg
Sodi 2 mg
Ferro 0,6 mg
Vitamina B1 0,1 mg
Vitamina B2 0,6 mg
Vitamina B3 0.665 mg
Vitamina B5 0.334 mg
Vitamina B6 0.367 mg
Vitamina B9 20 μg
Vitamina C 8 mg
Calci 5 mg
Magnesi 27 mg
Zinc 0.15 mg
Zinc 0.15 mg