SÍNDRIA

11390011_449867508523379_928939055297022140_n
–> Cada diumenge trobaràs aquest producte i els millors productes de la comarca de 09:00 a 14:00 hores al nostre Mercat.

La síndria, síndia, meló d’aigua, meló d’Alger o meló de moro (Citrullus lanatus (Thunb.), )Matsum. & Nakai dins la família Cucurbitaceae) és una espècie de planta amb flor, la sindriera, que proporciona una fruita, la síndria, del tipus pepònide generalment, esfèrica o el·lipsoidal amb la pèla gruixuda (que pot ser verda, groga i de vegades blanca) i el mesocarp i endocarp carnós de color generalment vermell, però de vegades rosat, taronja, groc o verd quan no és encara madur. Les llavors són negres o de color marró fosc. Recentment s’han creat varietats sense llavors. La pepònide deriva d’un ovari ínfer com és característic de les cucurbitàcies. És una planta enfiladissa o que s’estén per terra originària del Sud d’Àfrica. És considerat sovint un tipus de meló, però no està en el gènere Cucumis. El nom de síndia (o amb r epentètica síndria) prové de l’àrab baṭîḫa sindîia (meló del país de Sind).

De mitjana la síndria conté un 6% de sucre i un 92% d’aigua. Com molts altres fruits és una font de vitamina C. El seu contngut calòric per 100 rams és de 127 kJ, amb 0,61 grams de proteïna, 0,15 g de greix i 7,55 g d’hidrats de carboni. porta 0,4 g de fibra i 6,2 g de sucre, 0,24 mg de ferro, 7 mg de calci, 10 mg de magnesi, 11 mg de fòsfor, 112 mg de potassi i 0,10 mg de zinc. Té petites quantitats de les vitamines A, C, àcid pantotènic, vitamina B6, folat, tiamina, riboflavina i niacina.

L’aminoàcid citrul·lina va ser extret i analitzat per primera vegada de la síndria. La síndria és lleugerament diürètica i conté grans quantitats de beta carotè. La síndria amb la polpa vermella és una font significativa de licopè.

a Mercat De La Flor I Planta Ornamental De Catalunya.