VERMUT

RutaVermut9

(un altre producte que trobaràs cada diumenge al nostre Mercat)

Tradicionalment a Catalunya “anar a fer el vermut” volia dir fer un àpat lleuger al migdia, abans de dinar. Es feia sobretot els dies assolellats de la primavera i l’estiu, a la terrassa d’un bar o petit restaurant, o a casa mateix. El “vermut” era una ocasió social, que sovint es feia amb amics i família.

Era un costum molt català. Els grans anaven a beure vermut (amb una mica de sifó i un tallet de llimona) o una mica de cervesa i a picar unes olives per esperar el dinar, mentre que els petits bevien begudes sense alcohol. El “vermut” era especialment important els diumenges, després de tornar de missa. Els àpats eren molt senzills: a part de les olives, que eren essencials, hi havia unes anxoves, patates de xurrer, ametlles salades i cloïsses o escopinyes amb salsa picant

–> El vermut (del francès vermout o vermouth i aquests de l’alemany wermut, que vol dir ‘donzell’) és un licor servit durant els aperitius que està compost de vi blanc, donzell i altres substàncies amargues i tòniques. Aquests vins són típicament europeus, amb una aroma característica que els dóna una elegància particular per a un còctel o aperitiu. Generalment es pot trobar de dos tipus: negre i blanc. Per als aperitius se sol usar millor els vins blancs.